تعریف شجره طیبه صالحین (بخش اول)
تعریف شجره طیبه صالحین (بخش اول)
شجره طیبه صالحین، یک نظام تربیتی، معرفتی، بصیرتی و مهارتی در سطوح مختلف بسیجیان سازمان بسیج مستضعفین است که با استفاده از ظرفیتهای علمی و معنوی نظام جمهوری اسلامی ایران، موجبات ارتقای آحاد بسیجیان را در ابعاد مختلف فراهم مینماید.
شجره طیبه صالحین، متشکل از ارکان و اعضای مختلف است که هر یک از آن ها دارای وظایف خاص بوده و به صورت نظاممند با یکدیگر در ارتباط هستند. این ارتباط منسجمِ سطوح و ارکان، ساختاریست که امر تربیت را برای بسیجیان ممکن می سازد.
· توضیح اجمالی شجره طیبه(حلقه های تربیتی)
شجره طیبه صالحین بر مبنای ارتباط چهره به چهره شکل گرفته است. اولین گام در اجرای شجره طیبه صالحین، تشکیل حلقه های تربیتی است. حلقه های تربیتی به فعالیت های تربیتی گفته می شود که در آن، افراد در یک جمع 15 تا 20 نفره کنار هم نشسته و یک مربی، مطالب مربوط به مسائل تربیتی و سایر موضوعات مبتلا به افراد را ارائه می دهد. مباحث به صورت مباحثه بین طرفین پیش می رود و افراد هر سؤالی که داشته باشند، از سرگروه یا مربی می پرسند و پاسخ سؤالات خویش را در یک فضای دوستانه و صمیمی دریافت می نمایند و در نهایت تمامی مباحث و مطالب با هدایت و راهنمایی سرگروه یا مربی جمع بندی می شود. پس از تشکیل این حلقه ها، اعضای آن به طور مستمر با سرگروهِ خود در ارتباط خواهند بود و در بازه های زمانی مشخص، دور هم جمع شده و به بحث و تبادل نظر پیرامون سیرِ درنظر گرفته شده می پردازند.
مهم ترین رکن شجره طیبه صالحین، ....
ارتباط سرگروه و مربی با اعضای گروه، بصورت یک حلقه متصل در فضای خارج از آن جلسه می باشد و در این صورت است که حلقه تربیتی مفهوم پیدا می کند. بهترین حلقه های تربیتی، حلقه هایی است که جمعیت آن محدود بوده و دسترسی به اعضای آن برای سرگروه در هر شرایطی ممکن باشد. به نحوی که بتواند در طول ایام هفته با آنها ارتباط معنوی و عاطفی بر قرار کرده و کارهای تربیتی خود را دنبال نماید.
مبانی شجره طیبه
- قرآن و سنت
- امام و رهبری
ü تعلیم و تربیت از دیدگاه امام خمینی (رحمة الله علیه)
در این بخش دیدگاه های حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه)، راجع به امر تعلیم و تربیت در چند بخش تقسیم بندی شده است که عباتند از:
o اهمیت تربیت
اهمیت تربیت نزد حق تعالی
« و اگر کسی در تحت تربیت حق تعالی در این عالم نرود و خود را تسلیم به مقام ربوبیت نکند و سلطنت الهیه را در قلب و سایر اعضای مملکت خود جایگزین نکند، و از تصرفات شیطانی، خود را تطهیر نکند، معلوم نیست در عالم قبر و برزخ بتواند گفت: «الله جل جلاله ربی.» (شرح حدیث جنود عقل و جهل، متن، ص 167)
پاکی نفوس در جوان ها
« جوان ها جدید العهد هستند به ملکوت عالم و نفوسشان پاک تر است. هرچه بالاتر بروند چنانچه مجاهده نکنند و تحت تربیت واقع نشوند، هر قدمی که به بالاتر بردارند و هر مقداری که از سنشان بگذرد، بعیدتر می شوند از ملکوت اعلی و اذهانشان کدورتش بیشتر می شود. و لهذا تربیت ها باید از اول باشد. از همان کودکی تحت تربیت انسان قرار بگیرند. و بعد هم در هر جا که هست یک مربی هایی باشند که تربیت کنند انسان را. تا آخر عمر هم انسان محتاج به این است که تربیت بشود.» ( صحیفه امام ، ج 14 ، ص 153)
عدم تربیت؛ سیر نزولی روح
« انسان یک موجودی است که چنانچه مهار نشود و سرخود بار بیاید و یک علف هرزه ای باشد و تحت تربیت واقع نشود، هرچه بزرگتر بشود به حسب سال و بلندپایه تر بشود به حسب مقام، آن جهات روحی تنزل می کنند و آن معنویات تحت سلطه شیطان، شیطان بزرگ - که همان شیطان نفس است- واقع می شود.» (صحیفه امام،ج14،ص152)
شجره طیبه صالحین یک نظام تربیتی بزرگ است. فرایند تربیت در شجره طیبه، مقطعی نبوده و این طور نیست که فقط برای سنین نوجوانی و جوانیِ مخاطبان برنامه داشته باشد. بلکه فرد پس از ورود به حلقه، (در هر سنی که باشد) برای او سیر تربیتی مناسب طراحی شده است.
ادامه دارد... (1)